Oslo, August 31st

Oslo, August 31st ★★★★½

From Scavenger Hunt 3.0 list
#7. A film with a month in the title!

Det er svært at sige med sikkerhed, om en anmeldelse er bedst og mest rammende, efter man lige har set en film, eller nogle timer eller dage efter, så den kan nå at bundfalde sig.

For mig er dette et eksempel på den første. Og derfor bliver dette også kun en halv anmeldelse.

Lige nu er jeg ikke i en position til at komme dybere ind på det filmiske og stilistiske, som denne film ellers gør på en måde, der er med til at forfine og få historien til at føles autentisk.

Anders er vores hovedperson. Et menneske er dyb depression, forfald og i kamp med sine indre dæmoner. Nogle der har fuldt ham i en håndfuld år. De har konsekvenser. Ikke blot for ham selv, men også alle dem omkring ham. Konsekvenser, som fylder på den sidste sommerdag af året.

Anders er rodløs, selvom han har haft rammerne til at blive rodfast. Han kommer fra et overklassehjem. Han er uddannet, intellektuel og følsom. Alle styrker som samtidig er hans svaghed.

Historien er som et slice of life tilsat mængder af filosofiske overvejelser om livet, dets trivialitet og de forventninger, der kan være til, hvordan, det skal leves. Det er nogle rammende overvejelser, som mange mennesker i slut tyverne og start trediverne gennemlever. Og nogle overvejelser som Joachim Trier får fremsat på fineste hvis gennem Anders' liv og møde med gamle venner og bekendte på denne ene aften i Oslo.

Jeg sidder tilbage alene, forpustet og med en knude i maven. Jeg har set noget autentisk. Jeg har set noget, der for mange mennesker kunne være et udsnit af deres eget liv og tanker.

"Husker du, at du sagde, at hvis et menneske ønsker at gå til grunde bør vedkommende have lov til det?"

Directed by Joachim Trier

Anders liked these reviews