Your Name. ★★★★

The first 30 minutes really didn't promise much...oh another body swap story...even when done good this type always annoyed me, but then, the next hour and 10 minutes happened...and the movie went batshit insane.
To this date I'm not shure what happened, because time travel is often overly complicated, but with solid characterization, gorgeous( this is an understatement) animation and a bittersweet ending(a Shinkai staple) it proved a pleasing and enjoyable ride.

Full review, translation later:
Mitsuha, srednjoškolka iz ruralnog dela Japana, se probudila jednog dana. Sve je delovalo normalno na prvi pogled ali nakon nekoliko trenutaka postaje čudno. Prvo: nije bila u svojoj kući, već u stanu negde u Tokiju a drugo, ono još gore, imala je telo I glas muške osobe! Stotinama kilometara dalje, Taki se budi sa istim problemima: u ženskom je telu daleko od svog doma. Tako počinje Makoto Šinkaiev magnum opus, film koji je oborio rekorde gledanosti u Japanu I usput postao najuspešniji ručno radjen animirani film u državi( a i na svetskom planu mu ide sve od ruke).
Prvih pola sata iskreno nisu mnogo obećavali, jer je teme zamene tela do momenta izlazka ovog filma bila uradjena do smrti, a čak I kada je dobro odradjena, klišea je bilo na sve strane...ali onda su se sledećih sat I deset minuta dogodili i film je, u najblažu ruku rečeno, postao ludnica!
Raspadajuće komete, različiti vremenski periodi i putovanje kroz iste pomoću uma, drevne magijske čudotvorine prenošene sa generaciju na generaciju, mogućnosti permanentnog nestanka sa lica zemlje i da ne nastavljen dalje, ukratko film se pretvorio u "mind fuck" (nešto što će se članovima ove grupe najverovatnije jako svideti).
Imajući u vidu da je ovo Šinkaijeva produkcija mogu se očekivati tri stavke: 1. Animacija je ( ovo je potcenjivanje) vrhunska, nešto najbolje van Džiblija što se može videti i pored već zanimljive priče, ovo će znatno doprineti pozitivnom iskustvu gledanja.
2. Mora postojati ljubavna priča, ali nedajte da vas ovo moranje obeshrabri, ceo ljubavni subplot je ispao odlično, sa sa pažnjom odradjenom karakterizacijom, koja će vam omogućiti da se za likove vežete brzo i sa puno emocija.
3. Kraj, ah, taj kraj, pa ovako, Šinkaji voli( voooli!!) svoje gledaoce emocionalno da izdrma maksimalno, tako da će oni emocionalniji, roniti suze, a oni malo tvrdji će poslednje minute ovog filma proživati u zebnji I iščekivanju, a kraj dočekati sa unutrašnjim nemirom.
Sve u svemu, jedan od 10 najboljih filmova godine, I verujem da će svako pronaći nešto u čemu će uživati bila to intrigantana priča, život glavnih junaka uz šta će vam biti potrebno pakovanje ili dva maramica ili šarmantan( ali da napomenem, tipično japanski perverzan) humor.
Uživajte!

Kosta liked these reviews