Mistaken for Strangers

Mistaken for Strangers ★★★½

Deze recensie verscheen eerder op: filmpjekijken.com/recensie/details/mistaken-for-strangers

Tom Berninger mag als roadie met The National mee, de band waar zijn broer Matt frontman is. Dit is voor Tom meteen een kans om een documentaire te schieten over de tour, die ter promotie van het album High Violet werd gedaan. Toch gaat de film over iets heel anders. Een klassiek verhaal over broederschap.

"Het is ook zo", reageert Matt Berninger halverwege de film, wanneer Tom zegt dat de anderen denken dat hij alleen met The National op tournee mag omdat hij Matts broertje is. "Je bent hier alleen om dat je m’n broer bent." Tom kent vergeleken met Matt weinig succes in het leven. Dat maakt hem wat depressief: hij heeft niet eens geld voor fatsoenlijke kleding.

Wat heeft Toms persoonlijke sores met The National te maken? Niets. Maar Mistaken For Strangers is dan ook geen film over de indierockband, zoals je misschien denkt. Het is een film over twee broers: één nietsnut en één succesvol.

Matt neemt Tom onder zijn hoede. Hij mag mee als roadie en ondertussen streeft Tom zijn artistieke aspiraties na door de band te filmen (met een klein handcameraatje). Aanvankelijk heeft hij het idee een documentaire te maken, een plan dat hij pas tijdens de montage wijzigt. Ten minste, dat wil Mistaken For Strangers je doen denken.

De film, bandleden en regisseur nemen echter nooit moeite om serieus over te komen. Dat merk je al na een paar minuten, wanneer de moeder van de broers doodleuk met een wasmand door het beeld loopt. Of wanneer Tom Berninger weer vragen aan de bandleden stelt als: "Waar zie je de band over 50 jaar? Draag je een portemonnee op het podium? En een identiteitskaart?"

De continue aanwezigheid van Tom die zich als 'grappige' broer opdringt, is wat vermoeiend. Zo staat hij lollig te doen bij een Britse telefooncel, vervolgens maakt hij er een zootje van achter de schermen bij optredens. "Je drinkt de hele tijd, doe rustig aan", waarschuwt Matt nog voordat de bom valt. "Je stelt domme vragen. Heb je wel een idee wat je met deze film wil bereiken?"

Als de band Toms aanwezigheid ook niet langer waardeert, verandert de toon van de film. Van een mockumentary naar een geloofwaardig portret van twee broers, waarvan er één altijd in de schaduw staat van de ander. Mistaken For Strangers (naar de titel van een nummer van The National) is een vreemd allegaartje van genres, maar uiteindelijk speelt de film het goed uit.

Tussen de misschien wat té geënsceneerde gedeeltes door zijn er beelden te zien van de tour. Zo is het moment vastgelegd dat The National mag optreden voor Barack Obama, zien we Matt in zijn huis met vrouw en dochtertje en komen er beelden van shows voorbij, waar de intense indierock van The National helemaal in tot zijn recht komt.

Mistaken For Strangers is niet de beste muziekdocumentaire ooit en is niet zo goed of grappig als mockumentaries als This Is Spinal Tap, waar het veel mee wordt vergeleken. Wat de film in elk geval goed doet, is dat het hart op de juiste plaats zit. Dat wordt wel duidelijk wanneer we Tom tijdens de eindcredits écht zien werken, als hij achter zijn broer aan door het publiek worstelt. Vergis je niet, in deze film kijken we naar twee broers, niet naar vreemden. Deze film hebben ze niet alleen mét elkaar gemaakt, ook vóór elkaar.

Rutger liked this review