Star Wars: The Rise of Skywalker

Star Wars: The Rise of Skywalker ★½

Jag kommer inte att sammanfatta den här filmen. Den är enbart för er som redan har sett den för jag känner att jag måste gå in på SPOILERS.

Minns ni The Last Jedi? Hur vi introducerades till Rose som joinade gänget och som fick en stor och viktig roll i Finns karaktär. Minns ni tematiken om det förtryckta folket som fått nog och själva slutbilden med slavpojken som visar sig vara känslig för kraften? Tänk om trean i trilogin skulle expandera på allt det här med att det finns hopp i galaxen och att Rey inte är den sista jedin. Hahahaha. Nä. Rose är nu en statist och Rey är vårt enda hopp. Kom ni ihåg hur Snoke dödades och hur vi nu helt skulle lämnas utan yttre hot och helt fokusera på Kylo Rens ambitioner och instabilitet? Nä, vi kastar in Palpatine istället - för han har bara gömt sig under alla dessa år och är EGENTLIGEN ansvarig för all ondska i de andra filmerna. Kom ni ihåg att Reys föräldrar var nobodys? Nej nej nej, det var de inte alls! Rey är, öh öh öh, ja, Palpatines barnbarn, ja just det, precis, okej. 

Det här är väl typ det stora problemet. Säg vad man vill om Prequeltrilogin eller Hobbittrilogin - men de är trilogier. Jag kan inte kalla de här nya star wars-filmerna för en trilogi för de har så pinsamt lite med varandra att göra. Jag får känslan JJ Abrams och Rian Johnson verkligen hatar varandra. Och visst, The Last Jedi är inte heller en särskilt bra berättelse eller uppföljare till Force Awakens, men ska man göra ett avslutande kapitel kan man inte bara skita i hela andra delen. Filmens manus är dessutom skrattretande dåligt och känns mer som en 16-årings fan fiction än något annat. Det finns verkligen ingen dramatisk pacing. Alls. Karaktärerna åker runt och gör saker. That’s it. Det finns ingen som helst känsla för kausalitet eller konsekvens. 

Saker händer. Å nej, det finns en spion på den onda kommandobryggan. Oj, det var Hux och nu agerar han deus ex machina och låter våra hjältar leva lite längre. I nästa scen blir Hux påkommen och skjuts. Så vad var poängen med allt det? Filmen har dessutom en weird vilja att vara twistig. Å nej, Chewie dör. Nope, JK. Å nej, CPO tappar minnet. Nope, JK (han blir basically normal igen tämligen snabbt). Å nej, Kylo Ren dör. Nope, JK - för nu har Rey helande krafter (???). Å nej, Rey dör. NOPE, J fucking K!!!

Och nu när Rose är borta ur bilden - vad ska då Finn göra? Jo. Han får hänga lite. Filmen bygger upp att Finn har en djup hemlighet som han vill berätta för Rey men som han aldrig gör och så kommer jag på att ”just det, han var ju typ kär i Rey i ettan”. I Last Jedi har de knappt scener tillsammans och han bygger mer en relation till Rose än till Rey. Men nu är vi tydligen tillbaka, men aa, allt är bara förvirrande och forcerande... Stackars Finn, han är verkligen överflödig - kanske t.o.m. i hela ”trilogin” ju mer jag tänker på det. Han är som Buzz från Toy Story 4, stackarn...

Men filmen presenterar ju lite nya karaktärer! Jo men visst. Vi möter Poes gamla smugglarflamma och vi möter en före detta stormtrooper som hjälper dem med lite random grejer. Ingen av dem är med i mer än typ två-tre scener och ingen av dem får någon funktion. Men filmen förväntar oss att vi ska bry oss om dem men det funkar bara inte så! Jag var inte alls förtjust i Roses berättelselinje i förra filmen - men hon hade en linje och hon fick tid dedikerad till sig för att utvecklas. Jag kommer ihåg Rose. De här två andra har jag redan glömt. Vi får också en ny Hux på den onda kommandobryggan, för varför fördjupa sina etablerade karaktär när man bara kan skapa nya så här i sista filmen. Nya Hux gör ingenting av värde i filmen och kunde ha klippts bort helt.

Det finns så mycket mer och jag lär säkert glömma ta upp viktiga saker så här i min spretiga frustration. Men det är bara en så dålig avslutning på en filmserie. Filmen bygger upp att Rey inte har ett efternamn och hur rotlös hon känner sig. Sen förkastar hon Palpatines namn och kallar sig Skywalker. Det blir slutklämmen på hela trilogin. Så handlade allt om hur blodsband inte nödvändigtvis definierar oss? Nä, inte direkt. Ish lite vagt i den här filmen men inte i trilogin. Det finns verkligen ingen genomgående tematik i de här filmerna som knyter allt samman. Men det är Star Wars. Det finns lite coola varelser här och var. Rey och Kylo funkar stundtals okej. Kylo är pinsamt angsty med Adam Driver får det typ att funka (då han ändå är en av vår generations bättre skådisar). Men usch, den här vill jag nog aldrig se om!

Lukas liked these reviews